Blog

Naše okná súčasťou víťazného projektu v USA

Výrobky z našej dielne vo víťaznom projekte súťaže SOLAR DECATHLON 2015 organizovanej americkým Ministerstvom energetiky

Okná z Prievidze vo víťaznom projekte

Veľmi nás teší, že spolu s našim americkým partnerom, ktorý bol jedným so sponzorov víťazného tímu súťaže SOLAR DECATHLON 2015, sme sa mohli spolupodieľať na tejto zmysluplnej akcii. Do energeticky úsporného domu boli v Prievidzi vyrobené a v USA namontované 6 – komorové PVC okná SCHÜCO CORONA SI 82, super veľké zdvižno - posuvné dvere SCHÜCO THERMO SLIDE a 5 - komorové vchodové dvere SCHÜCO CORONA CT 70 s tepelnoizolačnými trojsklami. Dom bol postavený v New Jersey na brehu rieky Hudson, naproti New York City a potom prepravený na súťaž v Kalifornii. Do Kalifornie cestoval cez priesmyk v štáte Arizona v nadmorskej výške 1524 m. Áno, domy sa v USA naozaj prepravujú hore - dole a nie je to len výmysel Discovery Channel :).

Solar decathlon - desaťboj v ekologických stavbách

Solárny desaťboj (solar decathlon) je sympatická súťaž zastrešená Ministerstvom energetiky Spojených Štátov Amerických, ktorej víťaz sa vyhlasuje každé dva roky. Počas tohto obdobia súťažné tímy z amerických univerzít navrhujú a stavajú energeticky efektívne a sebestačné domy, ktoré okrem toho, že sú úplne nezávislé na dodávkach energií musia byť trhovo atraktívne pre zvolenú cieľovú skupinu, teda ľahko a komfortne obývateľné, užívateľsky funkčné a za „rozumnú“ cenu. 

Čo sa hodnotí?

Hotové projekty sú hodnotené podľa vzoru olympijského desaťboja , teda v desiatich disciplínach:

  1. Architektúra
  2. Predajnosť (hodnotí sa splnenie požiadaviek zvolenej cieľovej skupiny)
  3. Inžinierstvo (použité technológie, inovácie ich funkcionalita a návratnosť)
  4. Komunikácia a prezentácia (hodnotí sa celková komunikačná stratégia, webstránky, online prezentácia, energetické vzdelávanie verejnosti, fyzické prehliadky domu a pod.)
  5. Cena (celkové náklady na dom by nemali presiahnuť strop 600 000 $, pričom plný počet bodov získa projekt s cenou do 250 000 $)
  6. Komfortná zóna (v interiéroch sa hodnotí konštantná teplota a vlhkosť)
  7. Domáce spotrebiče (tím vo svojom dome simuluje používanie spotrebičov ako v bežnej americkej domácnosti - perie, varí, suší prádlo, beží umývačka riadu, chladnička a mraznička v určitých hodinách a množstvách -sleduje sa schopnosť domu energeticky pokryť všetky spotrebiče)
  8. Domáci život (simulujú sa aktivity sprevádzajúce každodenný život v domácnosti - v určitých hodinách sú zapnuté všetky svetlá, beží televízia a počítač, niekoľkokrát behom súťaže sa človek v dome sprchuje teplou vodou, simuluje sa pozvanie susedov na večeru, pozvanie priateľov na televíznu party noc - dom musí byť schopný všetky tieto aktivity pohodlne „utiahnuť“)
  9. Automobil (v dome sa počas súťaže nabíja elektromobil, maximálny počet bodov sa udeľuje ak je auto schopné prejsť 25 míl a viac za maximálne dve hodiny 8 krát za týždeň)
  10. Celková energetická bilancia (maximálny počet bodov dom získa, ak sebestačne vyrobí dostatok energie na pokrytie svojho fungovania počas súťaže)

Kto tvorí tím ?

Ako vidieť z hodnotených disciplín, ide naozaj komplexný projekt, do ktorého musia byť zapojení študenti z rôznych fakúlt naprieč univerzitou. V jednom tíme pracujú architekti, konštruktéri, strojári, IT-čkári, dizajnéri, manažéri, či experti na marketing a komunikáciu. Šance na úspech sa dostavia iba ak tím zvládne kompletný projektový manažment od analýzy, návrhu, realizácie, marketingu až po financovanie. Áno, na slovenské vysokoškolské pomery to stále znie tak trochu ako SCI-FI :).

SU+RE HOUSE - bezpečné a udržateľné bývanie na pobreží

Celkovým víťazom v roku 2015 sa stal tím zo Stevensovho inštitútu technológie v New Jersey (Stevens Institute of Technology) zo svojim projektom „SU+RE HOUSE“. Okrem hlavnej ceny zvíťazil tento dom v siedmich z desiatich disciplín. Názov projektu vznikol spojením slov Sustainable (udržateľný) + Resilient (odolný) ako reakcia na stále častejšie klimatické zmeny, ktoré pobrežie New Jersey zasiahli v podobe hurikánu Sandy. SU+RE HOUSE tak nie je iba ekologickým domom nezávislým od fosílnych palív, ale tiež domom so zvýšenou odolnosťou voči extrémnym prejavom počasia určeným pre pobrežné bývanie. Spolu so svojim vzdelávacím a komunikačným programom si študenti so Stevens Institute of Technology kladú za cieľ informovať verejnosť o konkrétnych spôsoboch ako sa pred počasím chrániť a aktívne predchádzať jeho ďalšiemu zhoršovaniu.

S americkými kolegami zdieľame ich radosť, víťazom gratulujeme a držíme palce každému ďalšiemu podobnému projektu. Veríme, že jedného dňa aj pod záštitou slovenského ministerstva v podaní slovenských študentov u nás doma.

Viac informácií

 

 

Zdroj:
http://www.solardecathlon.gov/2015/competition.html